UKUSNE ZIMSKE SALATE


Upotpunite ove hladne dane odgovarajućim sezonskim salatama: od povrća sa sirom, sa tunjevinom, sicilijansku sa pomorandžama ili na mađarski način
SALATA NA MAĐARSKI NAČIN
Sastojci: Osam krompira, 150 g slanine, glavica crvenog luka, 2/3 šoljice kisele pavlake, 1/3 šoljice majoneza, dve kašike jabukovog sirćeta, so i biber, dve kašike crvene aleve paprike.
Dok se krompir kuva u ljusci, ispecite slaninu. Kuvani krompir izvadite iz ljuske, isecite na četvrtine i stavite u činiju, pa dodajte iseckan luk i prepečenu slaninu. U drugoj činijici pomešajte kiselu pavlaku, majonez, sirće, so i biber i prelijte preko krompira. Sve dobro promešajte tako da svaki krompir bude preliven. Dodajte crvenu alevu papriku, promešajte i stavite u frižider. Pre serviranja, pospite iseckanim lukom



SALATA OD POVRĆA SA SIROM
Sastojci: 180 g testenine (može i u boji), so, četiri paradajza, 140 g kukuruza šećerca, 200 g feta sira, 100 g kiselih krastavaca, 120 g zelenih maslina, 150 g mocarele Za preliv: 300 ml jogurta, kašičica senfa, 60 ml maslinovog ulja lso, 100 ml slatke pavlake, šareni biber.
Testeninu skuvajte "al dente" u posoljenoj vodi i ocedite. Kukuruz obarite kratko u ključaloj vodi. Ohlađenu testeninu pomešajte sa paradajzom isečenim na kriške, kukuruzom, feta sirom isečenim na kockice, krastavcima isečenim na sitne kockice i maslinama, a zatim prelijte prelivom.
Preliv Pomešajte jogurt sa senfom, maslinovim uljem i solju. Salatu prelijte prelivom, pospite grubo mlevenim šarenim biberom i poslužite.
* * * * * * * * * * * *



SALATA SA TUNJEVINOM

Sastojci: Glavica zelene salate, dva paradajza, komadić svežeg celera, šest krompira, 150 g boranije iz konzerve ili zamrznute, 100 g kukuruza šećerca, manja glavica luka, konzerva tunjevine, crne masline, dva tvrdo kuvana jajeta Za sos: Čen belog luka, sok od limuna, pet kašika ulja, veza peršuna, mleveni biber
Krompir skuvajte u ljusci. Obarite jaja. Boraniju iz konzerve ili zamrznutu stavite nakratko u ključalu vodu. Isto uradite sa kukuruzom. Zelenu salatu, opranu i osušenu usitnite prstima, paradajz isecite na tanke kolutove, celer sitno izrendajte, dodajte oceđenu boraniju, na tanke kolutove, isečen krompir i luk (istisnut kroz presu za beli luk) i oceđenu tunjevinu. Sos: Pomešajte sve sastojke i prelijte salatu, ukrasite je maslinama i kuvanim jajima isečenim na kriške, pospite i mlevenim biberom. Poslužite prohlađenu.


Nema komentara:

Objavi komentar